Връх Гьозтепе Previous item Село Козичино Next item Талим Таш

Връх Гьозтепе

Маршрутът Ком-Емине преминава и през най-високия връх в Еминската планина – Гьозтепе (520 м). Други имена, с които може да се срещне, упоменат в различни източници, са Еделвайс, Погледец, Гезтепе и Гьортепе. Отдалечен е на 12 км от к.к. Слънчев бряг и на 30 км – от град Бургас.

Еминската планина е най-източната част от Стара планина. Пресича се от Дюлинския проход. На 5 ноември 1967 г. на връх Гьозтепе е пусната в експлоатация телевизионна кула (88 м) – най-високата и до днес в Бургаска област, която обслужва с радио- и телевизионен сигнал Южното Черноморие и Източна Стара планина.

От този връх за първи път по маршрута Ком-Емине се разкрива впечатляваща гледка към черноморския бряг. Виждат се хотелите на Свети Влас и Слънчев бряг. При добро време още по на юг ясно се откроява красивият Несебър – градче с хилядолетна история. Предишното му име е било Месемврия, а исторически паметници свидетелстват за неговото съществуване още през ІV в. пр. Хр.

Долините на реките Хаджийска и Ахелой, които се вливат в Черно море – северно и южно от Несебър, се виждат успоредно на Стара планина. Тук, при заустването на река Ахелой, на 20 август 917 г. се провежда най-грандиозната битка за европейското Средновековие, при която цар Симеон разгромява византийската армия и извоюва правото да се нарича самодържец-император (автократ).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *