КОМ – ЕМИНЕ

Пътеводител по билото на Стара планина

Без значение дали сте в планината на индивидуално пътешествие, с приятели или с организирана група, преживяването винаги е по-пълноценно, когато разполагате с интересна и полезна информация за местата, които посещавате.

През 2015 година Туристическо дружество „Ойларипи“ издаде първия съвременен пътеводител за маршрута Ком-Емине, съдържащ основната необходима пътеводна информация, както и информация за забележителностите, разположени по маршрута. Година по-късно книгата беше обновена и олекотена и до ден днешен тя е най-лекото, нагледно, компактно и същевременно изчерпателно печатно издание за Ком-Емине.

От опит вече знаем, че разработването на пътеводител, съдържащ множество графики, карти, схеми и цветни фотографии е много по-сложна задача от отпечатването на обикновен пътепис или художествена литература. Успехът на изданието „Ком-Емине“ се дължи на професионализма на екипа, съставен от планински водачи, икономисти в алтернативния туризъм и редактори с дългогодишен опит – всички те пътешественици, скитали по планините в България и чужбина и с опит при преминаването на други thru-hike маршрути. Поради засиления интерес към пътеводителя от чуждестранни туристи, през 2016 година, беше издаден и първият пътеводител за Ком-Емине на английски език. Книгата вече може да се намери както на сайта на издателя, така и в много от специализираните книжарници в Европа.

ОТ ПЛАНИНАРИ ЗА ПЛАНИНАРИ

На лек и достъпен език е описано плавното преминаване на маршрута, върховете, чешмите, местата за нощувка, както и особеностите при преминаването с велосипед. Информацията е разположена точно там, където бихте я потърсили, защото ние знаем къде са трудните места и къде ще имате нужда от ориентир!

В пътеводителя Ком-Емине ще откриете:

 1. Примерно разпределение на маршрута по етапи и статистика за средните времена на преминаване, разстояние, денивелации.
 2. Подробно описание на маршрута, алтернативните трасета и възможните места за снабдяване с провизии.
 3. Графики на височинните профили на всеки етап, за да знаете какво ви очаква зад следващия баир.
 4. Цветни подробни карти с показани алтернативни маршрути.
 5. Цветни авторски фотографии за онагледяване на маршрута, възловите разклони и важни за посещаване обекти.

THRU-HIKE МАРШРУТИТЕ И СЪВРЕМЕННАТА ТРАВЪЛГАЙД ЛИТЕРАТУРА

Маршрутите на свръхдълги разстояния придобиват все по-голяма популярност в развития свят. Противно на общото схващане, че смарт технологията ще замени традиционните книги и карти, печатната литература в помощ на туриста придобива все по-голяма популярност и търсенето се повишава. Разбира се, с напредването на технологията, както в дигиталната, така и в печатната медия, очакванията на клиента се повишават непрекъснато. 

Актуалният пътеводител Ком-Емине е единственото българско издание, което отговаря на всички най-високи стандарти за качество на световните лидери в производството и дистрибуцията на травългайд литература. Ето и някои от основните качества на изделието:

 • Висококачествен пълноцветен печат на всички страници от изделието.
 • Концево шиене и термолепене на корицата за книжното тяло за по-висока устойчивост.
 • Двойно подсилени ламинирани огъваеми корици за по-голяма износоустойчивост.
 • Съвременен интуитивен дизайн за по-лесно откриване на търсената информация.
 • Хартия, която отблъсква водната капка и печатът не се размазва при екстремни условия.
 • Оптимално разпределение на информацията, за по-леко и удобно за носене книжно тяло.

В ПОМОЩ НА ТУРИСТА

ТД „Ойларипи“ извършва облагородяване на инфраструктурата по маршрута Ком-Емине. Със закупуването на нашите продукти Вие подкрепяте дейностите, които извършваме. Благодарим!

ТД „Ойларипи“ направи за Вас:

 • Цялостна реновация на заслон Караиваново хорище в Твърдишката планина (част от КЕ).
 • Обновяване на туристическата маркировка и табелното стопанство по маршрута Ком – Емине
 • Цялостна реновация на заслона на Хазим Горския в Айтоската планина (част от КЕ)
 • Ремонт на покрива и подмяна на мебелировката на заслон Кафеджийския Кайнак в Сливенската планина (в ПП „Сините камъни“)

ВОДОУСТОИЧИВИ КАРТИ

Като допълнение към лекия и удобен пътеводител, ТД „Ойларипи“ разработва и водоустойчиви карти на маршрута, изработени на мека и приятна на допир хартия. Първата карта от серията обхваща района на Източна Стара планина от село Дъскотна до нос Емине. Картата е с мащаб 1:50 000 и сечение на хоризонталите през 20 м. Не се износва на сгъвките и не се уврежда при потопяване или намокряне. С приходите от продажбите ще се финансира отпечатването и на другите карти от серията.