Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Комбиниран преход Ком-Емине 2019

юли 6, 2019 @ 08:00 - юли 21, 2019 @ 17:00

https://www.facebook.com/events/2490988424459529/

Преходът се организира под надслов: Сега или никога!

Вижте какво е казал и искал да направи самия Алеко Константинов, но преждевременната му смърт е попречила да сбъдне това си желание:

„Ако не успея да изпълня големия си план-блян за околосветско пътешествие, тогава ще се задоволя с едно пътуване по билото на нашата дивна Стара планина, на величествения Балкан, от единия до другия й край. И вярвам, че това ще бъде твърде забавно и полезно скитане, тъй като ние познаваме собствената си страна не по-добре от азиатските и африканските пустини, защото живеем в родината си като равнодушни чужденци“

15 дни непрестанно пътуване и истинско приключение.

Няма да се задоволим само с традиционното прекосяване по известния маршрут, а ще кръстосваме до най-емблематичните и красиви места по най-дългата ни планинска верига Стара планина.
Всичко забележително от връх Ком до нос Емине + време за наслаждаване и почивка.

Две седмици прекарани по най-красивите места в Балкана. Шеметни гледки, стръмни скали, остри върхове, необятна шир, изгреви, залези, реки, водопади, свежа зеленина, топящи се преспи, звездното небе, бивакуване и какво ли още не. Ще се насладим на всеки един километър по дължината на нашата родина. Ще се сблъскаме с трудностите на дивия планински живот.

Кога, ако не сега?

Докажете се пред себе си в 7-дневния пешеходен етап през Централен Балкан. Една седмица чисто неподправено планинарство. Усете умората, тествайте физическата и психическата си издръжливост. Калете духа и тялото си, върнете се към корените на своето съществувание .
Откъснете се за две седмици от градския живот. Отръскайте се от стреса. Сблъскайте се с планината очи в очи. Ще сте друг човек!

Усетете тръпката от офроуд експедициите.

Ще спазим и Ком-Емине традицията:
Всеки участник да вземе две камъчета от връх Ком, като едното ще го хвърли във водите на Черно море от нос Емине, а другото ще задържи за себе си за спомен.
На финала ще си кажем Наздраве, гледайки разбиващите се в скалите вълни и ще имаме много какво да разказваме на приятели, роднини и близки.

Близо 1200 изминати километра!

7-дневен офроуд на борда на джип, 7-дневен пешеходен преход и 1 ден прибиране.

Над 520 офроуд километра, 130 пешеходно извървяни километра и 550км шосейно шофиране.

Смесеният характер на пътешествието ви дава възможност по-приемливо и лесно да осъществите този преход в сравнение с чистото му класическо пешеходно прекосяване (16-21 дни), което не е по силите на повечето хора.
От друга страна изцяло моторизирания джип преход Ком-Емине и невъзможен за осъществяване, поради липсата на пътища по билата. Трябва да се използват подсичащи алтернативни маршрути, които са далеч от най-красивите и диви места в Стара планина. Освен това в Централен Балкан е забранен офроуд туризмът. Вариантът, който ви предлагам е напълно законен и легален.В забранената за МПС част ще сме пеш, а в разрешената на борда на джипа.
Ще кривнем и до места , които пешехно ходещите пропускат по пътя си, движейки се по билата 🙂
Смятам, че така представена разходката е уникална!

Машрутът ще е разделен на 3 етапа. Два офроуд етапа и един пешеходен етап вклинен между тях през Централен Балкан. Ще комбинираме офроуд разходките с пешеходния туризъм. Така ще избегнем тоталното изтощаване на традиционния 3-седмичен пешеходен преход. В същото време пешком ще изминем най-красивите и труднодостъпни части на Стара планина, а с джипа ще се наслаждаваме на големите дневни преходи.

Нощувките ще правим в хижи, заслони и градове предвидени като опорни точки.

Ето как изглежда разходката разделена ден по ден:

Етап 1 (джип) 290км
1 ден: София – с.Комщица – вр.Ком – пр.Петрохан – х.Петрохан.
2 ден: х.Петрохан – вр.Тодорини кукли – Понор планина – Врачански балкан – Околчица – Враца
3 ден: Враца – с.Зверино – Ржана планина – вр.Мургаш – Ботевград
4 ден: Ботевград – вр.Звездец – вр.Баба – Златишки проход – Златица

Етап 2 (пеш) 130км
5 ден: Златишки проход – вр.Свещиплаз – вр.Паскал – вр.Вежен – х.Планински извор.
6 ден: х.Планински извор – х.Ехо
7 ден: х.Ехо – Козята стена – Беклемето (презареждане провизии) – з.Орлово гнездо
8 ден: з.Орлово гнездо – х.Добрила – Изпращане на залеза от връх Левски
9 ден: х.Добрила – Алпийски траверс – х.Рай
10 ден: х.Рай – Райско пръскало – Тарзанова пътека – вр.Ботев – х.Тъжа
11 ден: х.Тъжа – Смесите – вр.Триглав – х.Мазалат – м.Узана.

Етап 3 (джип) 300км
12 ден: м.Узана – Шипка – Бузлуджа – Българка – Г.Кръстец – Твърдица.
13 ден: Твърдица – Българка – Сунгуларе
14 ден: Сунгуларе – Айтос – н.Емине
(Етап 3 може при нужда да се взема и за два дни)

Среднодневният ни пешеходен преход ще е от 18-19км.
Средният офроуд преход около 70км.
Разполагаме и с един резервен ден, ако времето е лошо и не ни позволи да се движим, както и резервни варианти, ако изоставаме с плана.

Ако на някой се наложи по една или друга причина принудително прекратяване на участието му, може да разчита на двете подкрепителни точки на пешеходния ни маршрут, които ще му позволят извозване до най-близкото населено място.

Ще ни трябва няколко месечно влизане в отлична пешеходна форма преди да тръгнем. Интезивни тренировки и качване на няколко върха, за се подготвим и изминем тези 130 км пеша. Джипа/джиповете ще оборудваме с всичко необходимо, но с тях нещата са в пъти по-лесни. Ще се запасим с лекарства и илачи, храна, вода и всичко нужно за целта. Имам изготвени подробни списъци.

Ще имаме и съпорт. Човек/хора, който ще ни прибере джипа в края на първия етап, ще ни засече по време на пешеходната част, един път на прохода Беклемето и втори на Тъжанското ждрело за презапасяване с хранителни продукти, както и ще ни предостави джипа или на Узана или на Шипка в края на пешеходния етап, за да продължим финалния си моторизиран поход към Черноморието.

Последният ден от програмата пътуваме към София по Подбалканския път. Ще видим отстрани всичко, което сме преминали горе в планината. Със сигурност ще гледате на Балкана с огромно уважение.

Познавам отлично черните и пешеходните маршрути във високите части на Стара планина от Ком та чак до прохода Българка над Трявна. Дори в лошо време ще се справим с намирането на пътищата и пътеките.

Търсят се приключенци, които да приемат предизвикателството 🙂

Обещавам ви незабравимо изживяване!

Информацията в това описание може да се допълва, променя и актуализира, така че не е окончателна.

За пълна информация страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/2490988424459529/

Детайли

Начало:
юли 6, 2019 @ 08:00
Край:
юли 21, 2019 @ 17:00
Уебсайт:
https://www.facebook.com/events/2490988424459529/

Организатори

Fount of Memories / Извор на спомени
Fount of Memories / Извор на спомени